úterý 26. října 2010

Salmonella Dub, Tiki, Shapeshifter

Kdo se zajímá o NZ alternativní scénu, musí MUSÍ znát

Salmonella Dub

protože tihle machři tahaj za nitky snad úplně každýho alternativního hudebního tělesa na NZ.

Salmonella Dub je na v podstatě synonymem pro zakladatele a průkopníky nového pacifického stylu. kterej mísí Dub/Drum ‘n’Bass/Reggae/Hip Hop/Groove i Rock. Kapela byla hraje od začátku devadesátých let a zatim vydala 7 alb. Proč průkopníci? Díky nim totiž NZ hudbu objevili Australani, kteří sou přece jenom trochu větší národ a maj taky trochu širší hudební scénu. I když...na začátku devadesátých let v Austrálii frčely v podstatě jenom dva hlavní proudy- house a kytarvej rock. Načež se objevili kiwiové Salmonella Dub se svojí originální směsicí, která nespadala ani pod jedno, a jejich vlivem se celá NZ i australská alternativní scéna mnohonásobně rozrostla. Třeba o Fat Freddy´s Drop (NZ) nebo Rastawookie (Sydney). Debut sic vydali až v roce 1994, ale slávu jim zajistily hlavně živý vystoupení. Koncertovali hlavně doma, v Austrálii, UK a Irsku před dvěma rokama objeli turné společně s New Zealand Symphony Orchestra.


Hitovka Push on Thru


Longtime. To by si člověk hned zapálil jointa...



TIKI TAANE

Maorský univerzální hudebník. Písničkář, rapper, ale i MC a autor "nejúspěšnějšího novozélandského singlu všech dob". To stačí ne? Tiki začal překvapivě jako zvukař u Salmonella Dub, na jednom turné v hotelovém pokoji napsal skladbu For The Love Of It , kapele se zalíbila, načež se stala zajímavá věc. For The Love se stalo obrovským hitem, takže Tiki sice pořád trávil koncerty za míchacím pultem, ovšem od tý doby pokaždý když kapela hrála jeho hit, musel vylízt na pódium a zahrát svojí skladbu s kapelou. Nakonec byl přibrán do kapely jako MC (kariéra v jeho metalové kapele musela jít stranou:)
Na sólovou dráhu se dal v roce 2006, neb měl díky úspěchu For The Love celkem slušný seběvědomí. 2008 vydal Past, Present, Future a ukázalo se, že sebevědomí bylo na místě.

Allways On My Mind (první v žebříčku nejúspěšnějších NZ singlů všech dob)

Tikimu je samotnýmu ovšem smutno, takže spolupracuje s kde kým. V tohle případě s rapperem Pdigsssem na skladbě Faded

SHAPESHIFTER

A heleme se, komu to Tiki nedělal zvukaře a neprodukoval album! A kdo nejel turné společně se Salmonella Dub!
Drum´n´base bohové z Christchurche jsou známí i u nás, nadšeně očekávaný bylo jejich první čeký vystoupení v pražské Meet Factory v rámci turné k albu The system Is A Vampire, ale nakonec bohužel minulý týden nedorazili. Poslechněte si aspoň následující dvě ukázky a uznáte, že tohle přirovnání je opravdu trefný.
"Unikátní směs heavy soulu a drum’n’bassu kapely Shapeshifter je stejně drsná a impozantní jako krajina jejich rodného Nového Zélandu. Průlomová živá show Shapeshifter vás zaručeně srazí na nohy jako hráč rugby na dnb misi."1
Nejoblíbenější album? Solstice!
One


Electric Dream

Žádné komentáře:

Okomentovat